Stemmen & Reparaties

Service & Onderhoud

Voor eventuele storingen aan uw instrument kunt u natuurlijk ook terecht bij Muziekhuis Dera

intoneren

Waarom Stemmen ?

Het repareren, stemmen en onderhouden van piano’s, accordeons, orgels en keyboards wordt door onze servicedienst vakkundig uitgevoerd. Wij streven ernaar dat u weer zo snel mogelijk uw instrument terug heeft. Ook als uw instrument niet bij Muziekhuis Dera is aangeschaft kunt u terecht voor eventuele storingen. Als een reparatie onverhoopt langer zou duren hebben wij meestal de mogelijkheid u van een leeninstrument te voorzien.

Voor een goed onderhoud van uw piano is twee keer stemmen per jaar minimaal vereist. Door verschillen in luchtvochtigheid gaat het hout van de piano werken. Naarmate de lucht vochtiger wordt, gaat het hout meer uitzetten. Als de vochtigheidsgraad weer daalt, krimpt het hout. Door deze schommelingen in luchtvochtigheid ontstemt uw piano. Een constante luchtvochtigheid is dus heel belangrijk voor uw instrument. Er zijn apparaten verkrijgbaar die het klimaat regelen. Dat is niet alleen goed voor uw instrument maar ook voor uw meubelen, parket, elektronica en voor uw eigen gezondheid.

Regelmatig uw piano stemmen is nodig omdat een valse piano niet prettig klinkt en omdat het nodig is voor het onderhoud van uw piano. Een piano hoeft niet heel vals te klinken als deze lange tijd niet is gestemd. Het kan zijn dat de toonhoogte van de gehele piano is gezakt. De piano kan dan een (gedeelte van een) toon te laag staan. De totale spanning van de piano wordt dan ook lager. Wist u dat op uw piano meer dan 18 ton aan spanning staat? De constructie van de piano is zo gemaakt dat hierdoor de optimale klank kan worden bereikt. Zakt die spanning een toongedeelte (bijvoorbeeld 2 ton) dan heeft dat een negatieve invloed op het geluid. Langdurige verwaarlozing kan zelfs leiden tot definitief verlies van de mooie klank van de piano. Let hier goed op bij de aanschaf van een oude piano of laat de piano eerst door ons taxeren.

reguleren

Digitale piano’s, elektronische orgels en keyboards

Wij repareren digitale piano’s, elektronische orgels en keyboards van alle merken. Muziekhuis Dera heeft ervaring met alle bekende fabrikanten en heeft veel onderdelen in voorraad.

Piano’s en vleugels Uw piano of vleugel wordt door ons vakkundig gestemd en /of geïntoneerd. Een (half-) jaarlijkse stembeurt kost omstreeks € 60, - er van uit gaande dat uw instrument regelmatig onderhouden is. Ook voor revisies (mechaniek/hamerkoppen etc…) kunt u bij ons terecht.

Wij doen ons uiterste best om uw instrument met zorg te reparen zodat u er nog lang plezier van zal hebben. We hebben enkele regels opgesteld zodat u weet waar u aan toe bent wanneer u een apparaat of instrument ter reparatie aanbiedt.

  • Reparaties en/of onderzoeken tot een prijs van € 75, -  worden zonder nader overleg uitgevoerd en in rekening gebracht.
  • We sturen u een offerte van de reparatie wanneer de prijs van de reparatie hoger dan € 75,- is voordat we aan de reparatie beginnen.
  • Wanneer een apparaat of instrument niet kan worden gerepareerd of op uw verzoek niet wordt gerepareerd omdat de onderzoeks- en reparatiekosten meer dan € 75, -  bedragen, dan behoudt Muziekhuis Dera zich het recht voor om onderzoekskosten tot een maximum van € 75,- in rekening te brengen.
  • Voor onderzoeks- en reparatiewerkzaamheden wordt een starttarief van een half uur berekend.
afregelen

Accordeons en steirische harmonica’s

Voor het stemmen van uw accordeon of steirische harmonica bent u bij ons aan het goed adres. Ook kleppen bevilten en tongen schoonmaken of opnieuw inwassen doen wij graag voor u. Wilt u alsnog de Michelbaur halve tonen in uw steirische harmonica? Of heeft het musette register iets te veel zweving? Geen probleem!

Reparatietijd

Omdat het volledig stemmen en reviseren van een accordeon enkele weken in beslag neemt hebben wij steeds diverse ruilinstrumenten voor u.